Fer memòria per anar endavant

Amb permís de la globalització, l’economia dels grans mercats i de la crisi financera internacional, permeteu-me  que aquesta setmana parli del meu estimat Arenys de Mar, doncs cal destacar un parell d’apunts culturals i socials de gran importància local.

El primer relacionat amb el món del teatre, doncs hem pogut gaudir de la representació a casa nostra de l’obra Miralls Tèrbols de l’arenyenc Lluís Ferran de Pol a càrrec de la companyia Fènix Teatre, amb un gran èxit de públic que va obligar a prorrogar la representació. No soc un expert en teatre, però si que puc dir que l’obra dirigida per Jordi Pons-Ribot, ha estat un luxe per la nostra vila, amb una excel·lent escenografia i uns magnífics actors en una obra que recull un moment clau de la historia del nostre municipi, amb la construcció del Port, l’arribada de la immigració, bàsicament murciana, i uns anys vint convulsos, complexes, plens de canvis culturals, socials, preludi d’un segle XX de transformacions i de clarobscurs al nostre país. No puc fer més que felicitar a tots els implicats en aquest projecte que ens han permès gaudir d’un fragment de la nostra història, compartir-la i actualitzar-la.

D’altra banda, però en la mateixa direcció, aquest darrers dies, he pogut comentar amb molts conciutadans, el vídeos històrics d’Arenys de Mar disponibles al youtube sota la iniciativa de Canalsfilms on podem recuperar peces audiovisuals que recullen moments rellevants de la nostra història com la gran nevada del 62, la festa major de mitjans del seixanta, o altres vídeos de començament dels 80, és sens dubte un bon exercici visualitzar aquest vídeos us ho recomano sens dubte a tots i a totes.

De nou, felicitar a aquells que un exercici de ciutadania i esperit de col·laboració ens ajuden a recuperar la nostra memòria col·lectiva redescobrint tots aquest documents i facilitant l’accés al conjunt de ciutadans, sent alhora una eina històrica, que permet explicar als més petits i ja no tant petits de casa com era l’Arenys de fa molts anys, com per permetre’ns gaudir amb nostàlgia d’èpoques pretèrites.

En moments convulsos com aquests, crec sincerament, que és molt important saber d’on venim per tenir clar cap on hem d’anar.