Aprofito l’aparent calma del cap de setmana per posar en ordre l’agenda, algunes notes i revisar documentació, també és moment de fer balanç, i treure conclusions del viatge a Xile, tot just quan fa gairebé una setmana que torno a ser a Catalunya.
Ja fa 7 anys i en el marc de programa dela Unió Europea Urb Al II, projecte d’abast internacional, consistent en el desenvolupament de xarxes de cooperació locals entre Europa i l’Amèrica Llatina, promogut pel Consell Comarcal del Maresme amb l’Eladi Torres al capdavant, se’n va demanar com professor de EUM juntament amb Alex Verges desenvolupant un projecte sobre tics i turisme que alguns anys després que va donar com a fruït el llibre “Aplicación innovadora de las Tics en el desarrollo de territorios turísticos emergentes” llibre que amb el temps es va convertir en referent del sector especialment a l’Amèrica Llatina.
Fa 5 anys, primer al maresme i després a Xile, que vam presentar el resultats d’aquest projecte, però gràcies a la gran feina d’en Leopoldo Pineda regidor Puerto Montt, gran amic i veritable responsable de mantenir la flama viva del projecte, en Alex Verges, l’Eladi Torres, el Lluís Pujol i jo mateix hem tingut l’oportunitat de compartir experiències catalanes i xilenes en l’àmbit del desenvolupament turístic, en el marc del Primer Seminari Internacional de Turisme, organitzat per la Universidad de los Lagos, dirigit al sector públic, empresaris i emprenedors i responsables del sector associatiu.
L’objectiu principal del seminari ha estat valorar, de forma crítica, crec, que és clau, la situació del turisme a la Patagònica Xilena, una subregió de la Patagonia, que es caracteritza per ser una immensa bioregió, que presenta una geografia molt variada, formada per les regions de Los Lagos, Aysén i Magallanes. Vaig tenir l’honor, juntament amb les autoritats locals i l’amic Lluis Pujol de participar de manera activa a la inauguració de les jornades i participar posteriorment en una taula rodona sobre producte turístic, amb exemples d’èxit.
Veritablement podem considerar de molt positives les conclusions del seminari, i els mitjans locals i comarcals van recollir amb molt interès algunes de les nostres conclusions sent la proposta d’unitat entre les diferents administracions municipals i regionals, amb la ferma participació del sector privat, els passos lògics per potenciar i dinamitzar la marca “Patagonia Xilena”.
Les principals dificultats per assolir l’èxit, doncs l’atractiu turístic és obvi, clar i inherent al territori, l’exemple més clar és la gran dimensió internacional dela PatagoniaArgentinacom a destí turístic, són principalment la manca de producte en general i la dificultat de comercialitzar-ho de manera coordinada, sense oblidar la necessitat de crear un producte sostenible.
En el balanç positiu cal destacar la gran capacitat autocrítica i la voluntat de treballar plegats amb i la creació d’una plataforma per potenciar aquesta destinació turística. A més estan previstes posterior visites a Catalunya per aprofundir en els nostres models turístic i la creació d’una oficina dela PatagoniaXilenaa Europa.
Aprofitant la nostre presencia a Xile, hem mantingut reunions amb les alcaldes de Puerto Montt, el senyor Rabindranath Quinteros, i l’alcalde de Punta Arenas, el senyor Vladimiro Mimisa, i seu regidor Emilio Boccazzi, a més de l’alcalde de Puerto Natales, senyor Fernando Paredes.
Amb la mateixa voluntat, explorar possibles vies de col·laboració empresarial entre Catalunya i Xile, varen aprofitar l’ocasió per intercanviar impressions amb els responsables de Sernatur a Los Lagos, el senyor Fernando Ortúzar, de Sernatur en Aisen, i amb CORFO, el senyor Rodrigo Carrasco. Així com amb diferents responsables de la Universitatde los Lagos i dela Universitat Austral.
Finalment, i amb objectiu de conèixer de primera mà la realitat turística del país, hem visitat una sèrie de recursos turístics a les regions de Lagos i Magallanes, concretament hem conegut Puerto Montt, Monte Verde, Puerto Varas, Lago Llanquihue, Punta Arenas, Puerto Natales i el Parc Nacional Torres del Paine.
En definitiva uns dies plens d’activitat i feina amb la clara finalitat, de crear sinergies que beneficien a Catalunya des del punt de vista professional, acadèmic i com no econòmic.