Expresso, machiato, ristretto…, “Café para todos”!

Per tots es sabut que el cafè és un producte que forma part de les nostres vides en la quotidianitat del dia a dia. Ens el prenem a la feina, a l’escola, a la universitat, al taller, a la fàbrica, en el dinar, l’esmorzar, al bar, en una sala d’espera, etc.

Hi n’hi ha moltes de classes de preparar o servir el cafè: cafè expresso, llarg, ristretto, lungo, doppio, machiatto, etc….

Però en clau política el cafè i sobretot el “cafè per tots” agafa un significat que va més enllà d’assaborir un dels molts cafès que ens prenem al llarg del dia.

Manuel Clavero, el pare del model de les autonomies i del “ Café para todos”, va voler construir un estat de les autonomies (moltes d’elles fictícies) per acabar amb el “problema Catalán y Vasco” i repartir a parts iguals unes competències autonòmiques que no se li podien negar a Catalunya o al País Basc per les seves especificitats històriques.

És evident que aquest model no ha funcionat i ara Catalunya pateix les conseqüències del “café para todos” amb un dèficit fiscal desproporcionat i fora de mida.

Cal revisar doncs aquest model i cal fer-ho amb celeritat. Catalunya necessita un model sòlid que blindi la seva fiscalitat. El pacte fiscal és el punt de partida cap a un nou model d’Estat molt més just i racional.

Encara estem a temps de que tots els catalans sumem entorn del Pacte Fiscal. Tenim una majoria social que reclama un nou tracte fiscal per al nostre país. No deixem perdre oportunitats per pensar en l’estratègia política. El ciutadà ja no està per això i ens reclama solucions.

Avui al Parlament tenim una bona oportunitat, aprofitem-la.

No vull acabar el post d’avui sense lamentar la pèrdua de l’estimat actor Paco Moran, el polític Peces Barba, de l’Oswaldo Paya, el periodista Jose Luis Uribarri i l’editora Esther Tusquets.

Lamentar també els incendis que s’han succeït durant aquests darrers dies al nostre empordà, provocant la pèrdua de vides humanes i deixant imatges desoladores al seu pas. Agrair l’esforç i el coratge dels centenars de persones, bombers, cossos de seguretat, alcaldes, regidors, etc que aquests dies han estat treballant en les tasques d’extinció.

Gràcies a totes i tots!