Queda una setmana…; #totsambelPresident!

Com bé sabeu ens trobem en l’equador de la campanya electoral. Queda menys d’una setmana per què els catalans i les catalanes exercint el seu dret a vot i decideixin quina Catalunya volen.

Dissabte, en el míting de Mataró, on vaig tenir l’oportunitat d’adreçar unes paraules als assistents com a candidat de CiU pel Maresme, ja vaig dir que era un moment excepcional i que calia estar a l’alçada de la història.

Ara que estem en l’equador de la campanya cal, més que mai, que la ciutadania de Catalunya es consciencií, que en gran part ja ho està, de l’excepcionalitat del moment. 

Ens hi juguem molt. CiU té molt clares les prioritats, que no us enganyin. Sabem que el primer repte és la lluita contra la crisi i la recuperació econòmica. Quan diem que calen estructures d’estat ho fem per fer desaparèixer la crisi de les nostres vides. Amb estructures d’estat podrem fer amb major solvència tot allò que ens proposem com a país. Amb estructures d’estat podrem legislar per intentar situar l’atur, la nostra prioritat avui, prop de les xifres de desocupats dels països del Nord d’Europa, on aquestes són del 4, 6 o 8.

Durant aquests dos anys sota la presidència del President Mas hem intentat donar suport a les petites i mitjanes empreses, als autònoms, als emprenedors, s’han incentivat les inversions i s’han simplificat tràmits en favor de la creació d’empreses. La llei òmnibus n’és un exemple d’això i aquestes accions comencen ha donar els seus fruits, però no ens podem aturar i cal seguir-ho fent.

Cal també fer una crida als ajuntaments del nostre país per què facin l’esforç, que ja el fan, en no posar traves a les inversions, i per tant, a la creació de llocs de treball. Cal que la creació d’empresa sigui fàcil, així podrem dinamitzar l’economia i que res quedi per fer per culpa nostra.

Hem de seguir donant consistència al cos i a l’ànima de Catalunya. Catalunya ha de tenir estructures d’estat com les que tenen tots els països d’Europa. Catalunya té model. El nostre model és el model que ha tingut sempre Catalunya: mirar Europa i tots els seus estats d’igual a igual.

Un darrer apunt. Ahir és va produir l’espera’t debat de TV3 amb tots els candidats. Debat que va deixar clar que el President Mas i CiU son molt conscients de la importància del moment i que d’altres, no ho tenen tan clar. Això no és un joc de nens i la política està canviant. Alguns continuen predicant amb faixa i barretina i ara el que cal es predicar amb molt rigor i responsabilitat, amb xifres i amb propostes sensates.

Jo demano a aquell ciutadà que fa dos anys, o que en fa sis, va votar socialista, o va votar Esquerra o va votar Iniciativa que ens voti a nosaltres, perquè nosaltres els podem demostrar que han estat ells els màxims responsables d’aquest forat tan gran. Volen tornar a votar-los? O s’estimen més votar algú –com Convergència i Unió— que s’està deixant la pell perquè l’economia vagi endavant i les empreses puguin crear ocupació? Vaja, jo ho tindria molt clar…

Però també hem de convèncer aquells que fa dos anys, o en fa sis, o ara mateix, vol votar PP. I  ens votarà si li expliquem que aquesta gent del PP que un dia ens amenaça amb totes les penes del infern i l’endemà diu que ens estima, aquesta gent és la que no paga! Quines factures ha pagat el govern del PP???

Aquesta gent, com la del PSOE, són tal para qual quan es tracta de perjudicar els catalans.

Ara més que mai, hem d’encomanar a tot el poble de Catalunya la il·lusió per un país millor i per un futur nostre, on nosaltres decidim sempre allò que vulguem decidir.

  • Cal votar contra el maltractament del PSOE i del PP, contra els insults, contra les calúmnies, contra l’estratègia de la por!
  • Cal votar per la democràcia!
  • Cal votar pel dret que tenim a decidir!
  • Cal omplir les urnes de vots per CiU!
  • Cal que creixin vots a cada instant!

Només així, els demostrarem que no tenim por, que tenim coratge i que tenim futur!

Visca Catalunya! #totsambelpresident!

NOTA: Podeu llegir, a continuació, el text integre de la meva intervenció al míting de Mataró d’aquest dissabte. Cert és que el temps em va limitar poder exposar-lo del tot.

Benvolguts amics i amigues, alcaldes, diputats, Josep Antoni Duran i Lleida,

tot demostra que ens trobem en un moment excepcional. Som en un moment històric, i hem de saber estar a l’alçada de la Història, perquè de ben segur tot el que ara passa figurarà de manera destacada en els llibres d’història. Per tant, tot el que hàgim de fer, fem-ho, però fem-ho bé.

Fer-ho bé significa saber donar els passos adequats en la direcció correcta, i en les formes i els temps adequats. No equivocar-nos de camí, no entrebancar-nos, controlar les formes i els temps per no arribar fets uns nyaps. I no és broma. Proveu d’anar a tres-cents per un camí de carro i ja m’ho explicareu. O, encara pitjor, i ens pot passar aquests dies, que algú vingui amb la pretensió de conduir el vostre cotxe i portar-lo per on ell vulgui i com ell vulgui. Tot això pot passar si aquest 25 de novembre no aconseguim la majoria excepcional que demanem i que no és només la garantia de fer les coses bé, sinó, a més, la garantia que les farem segons el nostre programa i el nostre projecte. Aquesta majoria excepcional és més necessària que mai.

Tot això és per dir que no ens podem equivocar, que ens hi juguem molt i que aquesta partida la volem guanyar, que ja toca. I a mi m’agradaria insistir en que cal tenir molt clares les prioritats. Jo vull tot el que posa el programa electoral de Convergència i Unió, però tots nosaltres sabem que el primer fonament de tot això és la lluita contra la crisi i la recuperació econòmica, perquè aquesta és l’única manera que hi pugui haver cohesió i que puguem aspirar a tot allò que desitgem.

Aquí al Maresme vivim una crisi important. Ja em vam viure una de fortíssima a finals dels setanta, quan van tancar tantes i tantes empreses del tèxtil que havien fet gran el Maresme i Catalunya sencera. Però ara, en aquesta crisi actual tan terrible, les xifres són encara més esgarrifoses. Al Maresme tenim una taxa d’atur que és gairebé un punt i mig més alta que la de Catalunya, amb més de quaranta mil aturats. Aquí a Mataró, la taxa passa del 22%.

Durant aquests dos anys passats el Govern de Catalunya i el Grup Parlamentari de Convergència i Unió hem treballat molt. Hem donat suport i encara donarem més suport a les petites i mitjanes empreses, als autònoms, als emprenedors; hem intentat incentivar i encara incentivarem més les inversions i, a més, hem simplificat l’administració i hem suprimit un munt de tràmits administratius innecessaris. Les lleis òmnibus han modificat un munt de lleis perquè sigui més fàcil obrir una empresa o qualsevol activitat.

I aquí m’agradaria fer una crida a tots els ajuntaments, que ja fan molt, i molt, perquè continuïn en l’esforç d’ajudar les inversions i la creació d’empreses. Fem que crear una empresa sigui fàcil i pensem-nos molt i molt bé cada tràmit que demanem, perquè cal dinamitzar l’economia o, com a mínim, que res no quedi per fer per culpa nostra. I tot això serà bo per al país, tot això serà bo per les persones.

Tot el que plantegem, doncs, passa per donar consistència al cos i a l’ànima de Catalunya. Jo vull que Catalunya tingui estructures d’estat com les que tenen tots els països d’Europa. Això és el que volem els homes i les dones de Convergència i Unió. Però, sobretot, ho volem d’una manera intel·ligent i seriosa. Estructures d’estat les tenen Suècia i les tenen Noruega, i Suïssa, i Alemanya… Però també les tenen la República del Congo i Burundi, dos dels països més pobres de l’Àfrica, i aquest, amb tots els respectes, no és pas el nostre model.

El nostre model és el model que ha tingut sempre Catalunya: mirar Europa i tots els seus estats d’igual a igual. Nosaltres som Europa i no necessitem intermediaris per fer sentir la nostra veu. I, sobretot, si alguna cosa no necessitem són uns governs, siguin del PP o del PSOE, que el que només volen deixar-nos sense veu i que la nostra veu ni la nostra llengua no s’escolti ni a Europa ni a cap altre lloc del món. No és això, companys, no és això.

Per tant, cal tenir molt clar que aquest dia 25 el que volem és posar la primera pedra del nostre futur i no pas posar-nos una pedra a la sabata. Per això és important recollir tots els vots, tant els dels qui porten l’estelada al cor com, sobretot, aquells altres que ens puguin votar perquè nosaltres som l’única alternativa seriosa per superar la crisi. I això cal explicar-ho, perquè hi ha molta gent indecisa i moltes persones que això de l’estelada potser els hi vingui una mica gros però que, de totes totes, saben que nosaltres, que Convergència i Unió, som les persones que impulsem l’economia d’aquest país que estimem tant.

Parlar d’economia no ens fa mal. I ens va bé. Us deia que per un camí de carro, a tres-cents per hora, ens la fotrem, acabarem estampats contra el primer arbre del primer revolt. Però si parlem d’economia i plantegem les coses bé, si conduïm nosaltres, que som gent assenyada, no només farem país, sinó que afegirem molta gent al nostre projecte. Ara fa més o menys un any –ho recordareu–  vam assolir el major èxit històric en unes eleccions al Congrés. I va ser, entre d’altres coses, perquè vam saber explicar que calia votar amb el cor i amb la cartera.

Fa dos mesos els ho vam deixar ben clar: n’estem farts: farts dels peatges, farts d’haver de pagar més que ningú; farts dels diners que haurien d’arribar i no arriben; farts que l’estat ens vulgui deixar sense corredor mediterrani ni sense connexió al port de Barcelona. O ens deixi amb una Nacional II que és una vergonya i que, en d’altres comunitats, no passaria de ser una carretera de tercera regional. N’estem farts del problema dels nostres espigons. A l’hora de maltractar Catalunya, l’Estat ens maltracta a fons, com un sol poble. Per això podem dir ben fort que aquí, a Catalunya, nosaltres no el sentim nostre, nosaltres no som d’eixe estat.

Per això, des de CiU, ens importa ben poc d’on ve cadascú. El que ens importa de debò és que tots plegats, com un sol home, volem anar més enllà. Tenim mil anys d’història, però el que ens importa, el que ens dóna confiança, és que encara tenim molt més futur.

I com que som gent intel·ligent, amb el cap ben clar i les idees ben clares, el que hem de fer és anar casa per casa a predicar. Però no cal predicar amb faixa i barretina, sinó que el que cal és predicar amb xifres, amb propostes, amb rigor, amb seriositat. Ens ha de votar aquell ciutadà que fa dos anys, o que en fa sis va votar socialista, o va votar Esquerra o va votar Iniciativa. I ens ha de votar perquè nosaltres els podem demostrar que han estat ells els màxims responsables d’aquest forat tan gran, tan gran, que avui dia ens podria permetre viatjar fins al centre de la terra. A aquesta gent volen tornar a votar? O s’estimen més votar algú –com Convergència i Unió— que s’està deixant la pell perquè l’economia vagi endavant i les empreses puguin crear ocupació? Vaja, jo ho tindria molt clar…

I hem de convèncer també la persona que fa dos anys, o en fa sis, o ara mateix, vol votar PP. I  ens votarà si li expliquem que aquesta gent del PP que un dia ens amenaça amb totes les penes de l’infern i l’endemà diu que ens estima, aquesta gent és la que no paga! Quines factures ha pagat el govern del PP??? I que si envia diners –sempre tard i malament— no fa altra cosa que enviar-nos uns diners que són nostres. Però aquests són els que no ens paguen el que diu l’Estatut, els que no volen gastar-se un duro en fer el corredor mediterrani… No ens enganyem, són aquesta gent. Bé, aquesta gent i la del PSOE, que tots dos són tal para qual quan es tracta de perjudicar els catalans.

Així doncs, tots a buscar fins a l’últim vot. El maresme no pot defallir. En les dues eleccions anteriors al Parlament, el Maresme ha fet 30 de 30. Convergència i Unió ha guanyat a tots trenta ajuntaments. Perquè ens hi juguem el país, perquè ens hi juguem el projecte; perquè ens hi juguem la llibertat i, sobretot, perquè ens hi juguem el pa dels nostres fills i el patiment de les nostres famílies.

Ara més que mai, hem d’encomanar a tot el poble de Catalunya la il·lusió per un país millor i per un futur nostre, on nosaltres decidim sempre allò que vulguem decidir. Contra el maltractament del PSOE i del PP, contra els insults, contra les calúmnies, contra l’estratègia de la por, nosaltres els oposem la democràcia. Cal omplir les urnes de vots per CiU, cal que creixin vots a cada instant. I així els demostrarem que no tenim por, que tenim coratge i que tenim futur.”