Dimecres esdevingué un dia important pel rècord a Catalunya.

espriuAl matí es produïa el debat i votació de la declaració de sobirania. Una declaració que posava les bases que permetran a Catalunya poder exercir el seu dret a l’autodeterminació. Al vespre, al Palau de la Musica, s’obria l’any Espriu amb un acte solemne i emotiu i, en el que vaig tenir el goig d’assistir.

Com deia, aquest any és commemora el centenari del naixement de Salvador Espriu, un dels escriptors més reconeguts del nostre país.

Espriu, un d’aquells autors que per sempre més romandrà en la memòria del nostre poble. Obres com El cementiri de Sinera, El caminant i el mur o la Pell de Brau, reconegudes arreu, esdevenen d’imprescindible lectura.

Per sobre de tot, en Salvador Espriu era un home de la terra que estimava el seu país i a la seva gent. Era un visionari i un gran coneixedor del que necessitava i demandava el poble. No era extremista, ans al contrari, era partidari de la concòrdia i no de l’enfrontament.

Espriu, tot i néixer a Santa Coloma de Farners, va passar molts estius de la seva vida a la casa que tenia a Arenys. D’aquí ve lo de “Sinera”, el nom d’Arenys llegit al inrevés, i que Espriu utilitza com a món propi en part de la seva obra.

Recordo l’any 1971, jo era molt petit, que a la casa on ell passava els estius (al carrer de la Parera) s’hi va gravar la pel·lícula Laia de Vicent Lluch. En aquesta pel·lícula hi participaven en Paco Rabal i la Nuria Espert, entre d’altres  Va ser tot un esdeveniment pel poble i molts arenyencs van participar en el rodatge. De fet, encara avui, molts dels vilatans recordem amb emoció aquells dies.

Així doncs, aprofito l’avinentesa per convidar-vos a Arenys a que visiteu el Centre Salvador Espriu, per cert, excel·lentment dirigit per na Montserrat Caba. Allà hi podreu consultar el fons documental i assessorar-vos sobre l’obra de Salvador Espriu. No us ho perdeu i veniu a Arenys!.

Aquest dimecres, de ben segur, que varem fer feliç a Salvador Espriu (al cel sigui).

Com va dir ell: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”.