No calia una reforma exprés per l’aforament de Joan Carles I….

Ja tenim nou Rei a Espanya però segueixen vells tics d’una democràcia que necessita urgentment renovar-se.

baixaAquesta obsessió del PP, a vegades també del PSOE, per fer lleis exprés o, sigui dit també, per reformar la constitució en un cap de setmana només fan que eixamplar la distancia entre polític i ciutadà.

Tenim un problema greu de credibilitat de la política i institucions a l’estat espanyol i, com deia, aquestes accions només fan que percebre que una minoria encara s’ho manega tot per fer i desfer segons convé.

Ens hem equivocat de nou…. Aquesta llei de l’aforament, repeteixo, no calia. De fet, sóc dels que crec que l’aforament judicial ja no té cap sentit. Per mi, ser aforat, no és cap gran privilegi, i menys ara. Ser aforat significa saltar-se un esglaó de la justícia ordinària i només tenir la possibilitat de ser jutjat per tribunals superiors i a vegades amb judicis altament polititzats.

Però en fi, el debat ja no és aquest. El debat és que ja no té sentit ser aforat ni tenir aquest dret. Trobo que és un dret antic i caduc. Monarquia, diputats, etc…, haurien de ser jutjats com es jutja a un ciutadà d’apeu. Jutjar a tothom per un tribunal ordinari on el componen jutges o magistrats nomenats per mèrits, especialització i antiguitat dins la carrera judicial, és la millor garantia per un estat de dret.

Com també ho és que si no estàs d’acord amb les conclusions del judici puguis llavors anar al tribunal suprem. Però a banda d’això, el que necessita urgentment l’estat espanyol i més enllà del debat sobre els aforaments judicials, és que a Espanya la justícia funcioni millor i sigui més àgil. No pot ser que els processos judicials a Espanya es segueixin allargant com passa ara.

Com he dit en anteriors articles d’aquest mateix bloc, la justícia si no és ràpida no és justícia. Aquest és el veritable problema de la justícia.

Demano doncs, que és destinin els mateixos esforços per renovar la justícia que els emprats per fer aquesta llei exprés d’aforament pel nou rei.