L’èxit de Podemos evidencia els nostres errors

A l’espera dels resultats electorals, queda clar a hores d’ara que Podemos és el moviment polític de moda dels darrers mesos. Seria absurd no admetre el creixement espectacular en intenció de vot d’una formació que fa quatre anys ni tan sols existia i seria inconscient per part dels partits polítics tradicionals no analitzar el perquè d’aquest creixement meteòric.

No ens hem d’enganyar, i a Convergència i Unió no ho fem. El principal motiu de l’èxit de Podemos són els errors de la classe política, els nostres errors. Podemos no ha arribat a la gent pel seu programa, ni per les seves promeses -bona part senzillament impossibles de complir-, sinó perquè la gent està farta d’alguns comportaments polítics. Els partits polítics hem estat poc transparents, massa tancats en nosaltres mateixos, allunyats de la realitat i dels problemes quotidians de les persones, poc receptius a les demandes socials de més participació, més proximitat i més transparència a tots els nivells i poc contundents a l’hora d’afrontar els casos de corrupció.

Tot plegat ha fet que la societat hagi vist els polítics com a gent que vetllava més pels seus interessos de partit o personals que pels globals de la comunitat. En aquest punt hauríem d’entonar el mea culpa i fer el possible per corregir el que s’ha fet malament. I fer-ho no de paraula -perquè de paraules i bones intencions n’hem utilitzat massa- sinó amb fets constatables i mesurables.

Els nous estatuts d’Unió aprovats ara farà un any volen aprofundir en la participació, la transparència i la proximitat del partit cap a la societat, i alhora mantenir els valors d’humanisme social cristià que ens han caracteritzat des de la nostra fundació fa més de 80 anys. Sabem que no hem fet les coses prou bé, a vegades inclús gens bé, però volem redreçar la situació. Creiem que els nostres valors segueixen sent útils per a la societat. Som conscients que Unió no té cap sentit si no és com a instrument de la societat a la qual vol servir. Aquest és l’aspecte que volem potenciar. I ho volem fer, no per frenar Podemos, sinó perquè reconeixem que tenen raó quan diuen que els partits polítics s’han distanciat molt de la societat, fet que comporta que  la societat no es reconegui en les formacions polítiques.

Per això, el que ens ha de preocupar de Podemos no és únicament el seu programa com la seva denúncia contra una manera de fer política, de la qual objectivament la societat n’està farta. La lliçó que hem d’extreure és que o canviem per posar-nos incondicionalment al costat de la societat o la societat se’ns emportarà per davant. Per això més que criticar les promeses de Podemos, hem d’entendre que el seu èxit s’ha fonamentat en els nostres errors i que només recuperarem la credibilitat perduda si els assumim i els rectifiquem. És a les nostres mans fer-ho perquè nosaltres també podem amb el concurs de la societat. Si no fem les coses bé –i anem molt justos de temps-, com ja he vaticinat en el meu llibre, “res serà el que era”.